Ett stort problem i dagens hockey är alla dessa hjärnskakningar.

Var och varannan dag får man tyvärr höra eller vara med om någon som drabbats. Lika ofta får man också höra åsikter om vad som är okej eller inte och eventuella lösningar på problemet.

Jag tänkte grotta ner mig lite mer i detta ämne i dagens inlägg.

 

En av mina närmaste vänner William Kaijser har på senare år haft det tungt BÅDE på och utanför planen just på grund av en hjärnskakning han ådrog sig för i starten av förra säsongen. Ett helt år var han borta från hockeyn. Dessutom fick han under längre perioder ligga hemma i sängen i nedsläckt rum utan att få, klara av eller orka titta på tv, telefonen, umgås eller arbeta. Någon fysisk aktivitet var det inte heller frågan om såklart. Det är ju helt fruktansvärt mentalt att inte få spela hockey och framför allt inte leva ett normalt liv. Tyvärr är han inte ensam om att vara med om detta och därför hyser jag stor respekt för de som kämpar med dessa problem.

Hur ska vi då lösa det här stora problemet? Det finns lika många förslag och åsikter som antalet hjärnskakningar skulle jag tro. Det första naturliga steget är ju att vi tar upp ämnet och pratar om det. Likaså att vi får förståelse för vilka konsekvenser en hjärnskakning kan få. Allt från att missa en del av säsongen, till att inte kunna spela hockey mer och i värsta fall inte fungera och leva som en normal människa.

Hockeyn utvecklas i rask fart. Det går oerhört fort där ute idag. Spelare är mer eller mindre vältränade maskiner som dagligen tränar på att få upp farten ännu mer. Förr så var det oftast små spelare som var snabba. Var man lite större så var man istället lite långsammare. Idag finns det spelare i 100-kilosklassen som är oerhört snabba och kvicka.

Givetvis har den som utdelar tacklingar det största ansvaret. Här pratar vi respekt till motståndaren. Det pratas om längre avstängningar och höga böter för att få bort vårdslösa tacklingar.

Det vi också måste komma ihåg att det ligger ett stort ansvar hos mottagaren av tacklingen. Givetvis finns det allt för många fall där tacklingen helt enkelt är vårdslös och att mottagaren omöjligt kan försvara sig men i många händelser tycker jag vi måste ta lärdom ifrån och vara medvetna om allas ansvar på isen. Split-vision, spelförståelse och närvaro är saker alla måste tänka på, träna på och ha med sig ute på isen. Redan i ung ålder bör man lära sig sådana saker och fortsätta utveckla spelar inom. Smålagsspel, skridsko och klubbteknik samt spelförståelse är saker man kan träna för att förhindra att hamna i utsatta läger och situationer.

Hur kan vi ändra på det i övrigt?

Några ytterligare förslag och idéer man kan tänka på skulle kunna vara att minska våra kroppsskydd, både i storlek och i hårdhet. Som det ser ut nu har vi stora, hårda kåpor både på axelskydden samt armbågsskydden. Gör dessa mindre samt mjukare så tänker man även till som tacklare att det känns att dela ut en smäll.

En annan sak man kanske bör se över är regelverket. Det går oerhört fort där ute nu. Ska man gå tillbaka till de lite mer spelförstörande momenten för att få ner farten? Detta argument är väl kanske inte högst upp på min lista egentligen.

Straffet!? Hårdare, längre straff samt kraftig böter är ju något som också diskuterats. Jag är tveksam om man hinner ha med det i åtanke när man åker i full fart för att tackla en motståndare men att det ska svida för den som är vårdslös tycker jag är bra.

Slutsatsen för mig blir ändå att utbilda tacklare och mottagare och att eventuellt minska och förändra skydden. Det skadar kanske inte heller att skärpa straffen.

Veckans:

Snackis: Streckstriden i hockeyettan västra! Detta kommer vara en nagelbitare in till sista omgången troligen.

Kingshit: Romans solomål mot Sura hemma. In på vår instagram och kika på spektaklet.

Blunder: Wirtoft som rakade mustaschen trots tydligt regelverk om Movember.

Sett och hört: Att det nya serieförslaget för förbundsserierna är på gång. (SHL, Allsvenskan och hockeyettan) Spännande!

Tips: Var med och bidra till vår enkronasmatch mot Forshaga hemma den 12/12