KFF har sen vi skrev sist spelat två träningsmatcher och vunnit båda. Prestationerna i båda matcherna har varit goda. Fokuset har vi haft på lågt försvarsspel och de senaste 4 träningarna har handlat om just det. Nästa match är på söndag 7/4 kl.15 mot FK Bosna -92 från Örebro i Kungsör. Jag tänker inte orda mer om träningsmatcher. Istället tänker jag skriva några rader om hur jag förbereder laget inför match. 

Utgångspunkten när en träningsvecka under säsong planeras handlar givetvis om veckans match. Om möjligheten finns att se kommande motståndare på video så gör jag det. Det händer att man ser matchen och inser att vi inte ska anpassa oss något till motståndarna. Ofta ändrar jag något litet, nån detalj,  i vårt försvarsspel och väldigt sällan gör jag ändringar i anfallsspelet på grund av motståndarna. 

Första steget är alltså att analysera motståndarna och då tittar jag på lagets spelsystem som innefattar:

Utgångspositioner i försvarsspel/anfallsspel

Hur formar laget sig när de inte har bollen och hur formar de sig när de har bollen?

De allra flesta lagen i Division 4 Västmanland spelade 1-4-4-2 (1 målvakt, 4 försvarare, 4 mittfältare och 2 forwards) under förra säsongen, både med och utan boll. Vilka fördelar ger det egna lagets utgångspositioner gentemot motståndarnas? Exempelvis spelar vi ofta med minst tre centrala mittfältare vilket ofta borde ge oss ett övertag centralt mot motståndarns två centrala mittfältare. 

Spelartyper och roller

Vilken position spelar motståndarns två bästa spelare på? Har de fler spelare som tillhör de bästa i serien? Vad är deras styrkor/svagheter? Vad förväntas de spelarna göra med och utan boll? Exempelvis kan motståndarna ha en central mittfältare som är väldigt duktig på att fördela och styra spelet, en spelfördelare. Hur ger vi den spelaren så lite tid som möjligt med bollen? Ska vi markera den spelaren med en spelare i 90 minuter? Ska vi försöka styra deras uppspel så en annan spelare står för uppspelen eller ska vi vara extra uppmärksamma i ytorna som den spelaren söker? 

En spelare som jag personligen tycker är extra intressant att analysera är motståndarnas målvakt och oftast tittar jag efter om han är bra på spelet med fötterna. Exempelvis kan vi välja att låsa en kort igångsättning från målvakten och tvinga honom att sparka långt om målvakten är en skicklig passningsspelare och starkt bidrar till att spela bort första pressen från vår sida.

Arbetssätt

Hur vill motståndarna spela när de äger bollen? Försöker man i huvudsak att spela med låg risk i sitt passningsspel eller spelar man med hög risk? Med låg risk menas kortare passningar efter marken som involverar lagets mittfältare. Hög risk är när man söker spelyta 3, ytan bakom backlinjen, tidigt, gärna att en mittback slår en långboll mot spelyta 3 och mittfältarna ska i huvudsak fokusera på att vinna andra bollar.

Vilken typ av försvarsspel avvänder de sig av? Markeringsförsvar? Zonförsvar? Eller positionsförsvar?

I vår serie är det många lag som spelar uteslutande med ett positionsförsvar. Med position i försvarsspelet menas att man inte tar hänsyn till motståndarnas placering utan helt och hållet utgår från medspelarnas och bollens positioner.

Omställningar

Hur ställer laget om från försvar till anfall? Försöker de behålla bollen inom laget för att hitta rätt utgångspositioner i anfallsspel? Eller försöker man utnyttja bristande organisation och kontra? Kanske genom att söka spelyta 3 direkt.

Hur ställer man om från anfall till försvar? Försöker de vinna tillbaka bollen direkt efter bollförlust – jobbar med direktåtererövring? Eller jobbar man istället med indirekt återerövring    laget prioriterar att samlas och inta defensiva utgångspositioner innan man försöker vinna tillbaka bollen. 

Fasta situationer

Hur försvarar de mot hörnor och kantfrisparkar? Har de några varianter på offensiva hörnor/frispakar? Kanske att de har en som kastar extremt långa inkast? Min kollega Björn Blomgren har ansvar för alla fasta situationer och kommer säkert att berätta mer om det vid ett annat tillfälle. Jag förväntar mig att vi under säsongen inte släpper in några mål på fasta situationer. =)

När jag har sett kommande motståndare och fokuserat på det jag skrev ovan är det dags att sätta en matchplan. Hur mycket behöver vi anpassa oss till motståndaren? Det är frågan jag ställer mig. Jag anser att vi är ett bra lag som ofta kontrollerar matcherna  och tycker inte att vi är i behov av att anpassa oss för mycket. Som jag skrev i början, den ”stora” anpassningen till motståndare görs i vårt försvarsspel i syfte att försämra  deras bästa spelare. Ibland anpassar vi oss också till motståndarna genom att förändra startelvan från förgående match. Exempelvis kan kommande motståndare ha en forward som är supersnabb och ofta går i djupled då kan jag välja att spela med försvarare som jag anser har egenskaper för att stoppa forwarden.

Vi inleder veckans första träning genom att prata om förgående match. Spelarna själva får berätta hur de anser att vi lyckades med matchplanen, vad som fungerade bra och vad vi behöver utveckla. Nån spelare brukar se matchen på video och har stenkoll. Andra går mer på känsla när de berättar. Därefter pratar jag om nästa match och har en minipresentation av motståndarna. Det svåra är att veta hur mycket information om motståndarna man ska förmedla ut till sina spelare. Ofta har spelarna god koll på motståndarnas bästa spelare och på deras arbetssätt i anfallsspelet. Jag brukar ta upp 1-2 saker om deras arbetssätt i försvars- och anfallsspel samt prata om vilka svagheter som finns där. 

Under veckans träningar arbetar vi också med matchplanen i träning genom att spela i träning så som vi vill spela på matchen. Exempelvis kan jag bygga upp en spelövning som gör att spelarna tvingas försvarar mycket mot inlägg eftersom kommande motståndare alltid försöker göra mål via inlägg.  Eller att vi vill skapa chanser genom att använda instick som ett anfallsvapen. Då ser jag till att ta fram en spelform där vi ofta hamnar i situationer där vi kan jobba med instick. Detta för att vi ska hitta tajmingen i löpningarna samt samarbetet mellan bollhållare och spelarna som löper.

Sista träningen innan match är en så kallad matchförberedande träning vilket innebär att vi ofta spelar 2-3 kortare internmatcher på 10-15 minuter. Jag brukar ha ett par olika scenarios i matcherna. Exempelvis kan ett lag börja en match med att ligga under med 1-0 och de tränar på hur de ska göra för att kvittera under slutminuterna samtidigt som det andra laget tränar på att inte släppa in ett mål. Under spelet brukar jag och Björn gå in och bryta för att ge instruktioner till nån eller några spelare. Det kan handla om spelarens utgångsposition, löpväg, val av passning där vi hela tiden utgår ifrån lagets spelidé och matchplan.

Under matchgenomgången på matchdagen går vi igenom vad vi har tränat på under veckan. Jag har korta samtal med några spelare, kollar läget, berättar vad jag förväntar mig av de och sen brukar Björn dra fasta situationer innan det är dags för uppvärmning. 

Viktigt att vara förberedd på att en matchplan kan förändras på ett par sekunder. Hur agerar vi om vi åker på en utvisning? Vad gör vi om motståndarna får en spelare utvisad? Skador kan också ställa till det. Det gäller att vara förberedd på det mesta.